Stichting gemeenschapshuis De Bantuin - Nieuws: 9 december - Lezing LGOG
U bent hier: Home > Nieuws

Nieuws

9 december - Lezing LGOG

Op maandag 9 december 2019 zal drs. Gerrit P. van der Vorst voor Kring Venlo een lezing geven over de SS'er Piet Kooijmans. Deze nationaal-socialist was de drijvende kracht achter andere beruchte SS’ers en oorlogsmisdadigers zoals ‘de schrik van Venlo’ (Johan Berendsen) en ‘de schrik van Velzen’ (Piet Spannenburg), beiden ook ex-Venlonaren.

Piet Kooijmans was een kundige en zeer ambitieuze Venlose politieman, maar ook een enorme opportunist. Van een zogenaamde vurige vaderlander ontpopte hij zich bij de Duitse inval meteen tot een felle collaborateur. Hij leek goed gegokt te hebben. Zijn rijzende ster begon tijdens de bezetting op een komeet te lijken. Binnen acht jaar tijd klom hij op van hoofdagent in Blerick (1936) tot de hoogste politiechef in Nederland (1943). Kooijmans was in Venlo en verre omstreken verantwoordelijk voor straatterreur, eerst van de NSB-knokploeg en later van SS’ers. Als hoge politiefunctionaris werd hij medeverantwoordelijk voor foute propaganda en oorlogsmisdaden.

Begin 1944 moest Piet Kooijmans om een pikante reden voor de tweede keer naar het Oostfront. Dat leek een verkapt doodvonnis van Himmler en in elk geval verdween hij daardoor tot 1978 van ‘de radar’. Hoe kon het gebeuren dat deze oorlogsmisdadiger niet alleen ontkwam aan berechting in Nederland, maar zelfs vanuit Duitsland zijn Nederlandse ambtenarenpensioen kon opstrijken?

De spreker, drs. Gerrit P. van der Vorst (Venlo, 1946), schrijft artikelen en boeken, blogt (floddergatsblog.wordpress.com) en verzorgt presentaties over voetballen en WO II.

Deze lezing is gratis voor LGOG-leden en kost € 5,- voor niet-leden.

Meer informatie --> https://bit.ly/2P1Hkzq

Nieuwsarchief:

2024

juli

juni

mei

april

februari

januari

2023

december

november

oktober

augustus

mei

april

maart

februari

januari

2022

december

november

oktober

september

juli

juni

april

maart

februari

2021

december

november

oktober

september

juni

2020

december

november

september

maart

februari

januari

2019

december

november